Afbeelding

VVGZ en Heerjansdam opnieuw in evenwicht

Algemeen

Voor VVGZ en Heerjansdam, de twee hoogst geklasseerde ploegen binnen de gemeente Zwijndrecht, stond er afgelopen zaterdag in 1B weinig meer op het spel dan de plaatselijke eer. VVGZ leek aanvankelijk af te stevenen op een ruime zege. Het team van trainer Danny Mulder kwam zelfs op een 3-0 voorsprong, maar Heerjansdam knokte zich in de slotfase alsnog knap langszij: 3-3.

Onfortuinlijk
Twee weken geleden hielden beide ploegen elkaar op de Molenwei ook al in evenwicht, maar bleef het bij een bloedeloze 0-0. Op het Noordpark deelden de bezoekers de eerste plaagstootjes uit, maar al snel kwam VVGZ aan de leiding. Heerjansdam-verdediger Koen Botterhuis kreeg de bal na een voorzet van Koen Kuipers onfortuinlijk op zijn schoen en passeerde zijn eigen doelman Sander Schreuder: 1-0. VVGZ speelde gretig. Pas nadat Mike Roodhorst met een droge knal voor 2-0 zorgde, kwamen er wat tegenacties (Ronald Ouwens en Gert Jan Plaizier) van Heerjansdam. Na de rust ging het team van trainer Patrick Kok hiermee door, maar kon niet voorkomen dat een fraaie VVGZ-aanval door Nick de Vey doeltreffend werd afgerond: 3-0.

Duels
Mede dankzij 'wissels', die voor nieuwe impulsen zorgden, werd de rest van de tweede helft door Heerjansdam gedomineerd. Het tempo werd opgeschroefd en duels die in de eerste helft steevast balbezit voor VVGZ opleverden, werden nu door Heerjansdam gewonnen. VVGZ-sluitpost Klaas-Jan van Zessen kon roepen wat hij wilde naar zijn teamgenoten, maar de druk op zijn doel werd steeds groter. Invaller Louis Salacroup prikte eerst raak (3-1) en daarna Mathijn Valster (3-2). VVGZ-verdediger kreeg en passant rood, toen hij Paul Scheurwater omver kegelde. In de slotminuten knikte Valster de bal na een voorzet van Ronald Ouwens langs Van Zessen: 3-3. En daarmee een terechte uitslag.

Jeugd
"Die gelijkmaker was een dompertje," vond Mulder. "Kijk ik naar het hele seizoen, dan heeft deze jonge ploeg toch goed gepresteerd. We waren eerder in veiligheid in vergelijking met vorig seizoen. En dat in een zwaardere afdeling. Ik kijk al weer uit naar volgend seizoen. Hier wordt gespeeld op amateurbasis en krijgt de jeugd kansen. Neem, de ingevallen Davey Nieuwendorp (van 2002, red.) die speelt nog bij JO17."

Linkerrijtje
Tevredenheid was er ook bij zijn collega Patrick Kok, die na de promotie van vorig seizoen bij Heerjansdam het stokje overnam van Fop Gouman. "Eerst was handhaven de doelstelling, maar uiteindelijk hebben we steeds in het linkerrijtje gestaan. De ploeg kan ook best wel wat, mits er voldoende scherpte is. Ontbreekt dat, dan kunnen we van elke ploeg verliezen."

Wens
Voor volgende seizoen heeft Kok een duidelijke wens: een kunstgrasveld. "Alleen al voor de training is dat ideaal. Het afgelopen seizoen zijn wij heel wat keren op dinsdag- en donderdagavond uitgeweken naar het complex van Slikkerveer. Op de Molenwei was trainen onmogelijk."
"Er is dringend behoefte aan een kunstgrasveld," onderschrijft Heerjansdam-voorzitter Peter van der Linden. "In Zwijndrecht zijn wij de enige club zonder. Ik hoop wat dat betreft op begrip en steun van de gemeente."

Tekst en foto: Michel van Straten