Hoe een dorp snel veranderde
Hoe een dorp snel veranderde

Boekpresentatie plus lezing Ambacht 1947-1951

Algemeen

Tegen drie uur liep Den Brommert op 15 september vol met belangstellenden en kopers van het boek; 'Dorp de Koningen' van Riny Benschop. Net als het boek was er een lezing over dezelfde naoorlogse periode in Ambacht. Waar het boek vertelt over wat er gedurende die periode gebeurde in het dorp, betrof de lezing een uitleg van de op twee luchtfoto's zichtbare ontwikkelingen van het dorp aan de Waal. Arie Verhoeven en Riny Benschop vertelden om beurten over het hoe en waarom van de transformatie.

Alie Tas
Als voorzitter van Het Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht, opende ze de bijeenkomst onder andere met; "Het is een beetje een gedenkwaardige middag, want waarschijnlijk is de laatste officiële gelegenheid die wij in onze Brommert hebben. De plannen voor de verbouwing lopen heel goed, dus de verbouwing komt er nu echt aan. Mede daarom is het zo leuk dat we deze laatste middag één van onze oud bestuursleden, want Riny is namelijk één van de oprichters van onze vereniging, hier hebben om zijn boek te presenteren." Hierbij doelde ze op Riny Benschop die op deze middag zijn eerste bestelde exemplaren van zijn boek aan de kopers zal geven. Hoewel hij niet langer bestuurslid is blijft hij nog steeds actief voor het Historisch Genootschap.

Riny Benschop
De schrijver begon met, "Goedemiddag dorpsgenoten." Waarna hij vervolgde met het voorlezen van een reactie die hij tegelijk kreeg met een boekbestelling. "Wat leuk dat er een boek over mijn dorp verschijnt." Riny's reactie, "Wat een spontaniteit, wat een enthousiasme en haar woorden bleven naklinken. Mijn dorp, mijn dorp zo iets zou ik toch niet zo gauw zeggen. Zo'n openlijke betuiging van verbondenheid krijg ik maar moeilijk over mijn lippen. Maar later drong het tot mij door dat het boek dat ik geschreven heb een heel omslachtige manier is om te zeggen; 'Mijn dorp'. Als ik eerst bij die briefschrijfster eens was langs gegaan, dat zij mij misschien wel gewoon leren zeggen; 'Mijn dorp'. Dan had ik dit boek helemaal niet hoeven schrijven. Wat een opluchting ook voor mijn vrouw, maar ja dan hadden we nu niet hier gezeten en dan was er geen boek geweest."

Dorp de Koningen
Om een voorbeeld te geven van de manier waarop het boek geschreven is las de auteur een stuk voor van het hoofdstuk dat tevens de titel van het boek is geworden, 'Dorp der Koningen'. Het verhaal gaat over drie mannen die na een feestavond aanstalten maken om naar huis te gaan. Ze hebben kronen op hun hoofden en dragen koningsmantels. Het is al laat, bijna middernacht, het dorp is in rust. Zij gaan naar huis op de fiets." Informatie over het boek: dorpderkoningen@ziggo.nl

Luchtfoto's
Arie Verhoeven en Riny Benschop gaven uitleg over wat er op de foto's te zien was met een uitgebreide toelichting over de veranderingen in het dorp. Al hetgeen de heren vertelden is te zien op de video die te vinden is op de facebook pagina van Weekblad de Brug. Er werden ook vragen worden gesteld waaronder deze; "Die explosie van de woningbouw, was dat doordat er veel Rotterdammers hierheen kwamen?" Benschop antwoordde daarop, "Dat speelde zeker mee, maar de woningbouw had de hele oorlogsperiode stilgelegen, plus dat er in het hele land veel woningen verwoest waren. Met name in Rotterdam natuurlijk, maar er was woningnood in heel Nederland." De beide luchtfoto's laten dan ook duidelijk zien dat Ambacht daardoor flink groeide.

Tekst en foto's: Wim Uithol