Timbres divers. Vrijdagavond, repetitieavond.
Timbres divers. Vrijdagavond, repetitieavond. Foto: Wim Uithol

Er zit muziek in Ambacht

Algemeen

Wat niet iedereen weet is dat Hendrik-Ido-Ambacht een Groot film- en musicalorkest heeft.

In elke stad of dorp wordt er wel muziek gemaakt. Dus ook in Ambacht. Geen orkestje dat snel een nummertje repeteert en al blij is als ze redelijk tegelijk eindigen, maar een vierenveertig man/vrouw sterk orkest dat wekelijks serieus repeteert in de Openbare basisschool De Bron, Admiraal de Ruijterlaan 1. Het orkest bestaat sinds 1980. Jonge musici in de leeftijd van 12 tot 19 jaar, in Hendrik-Ido-Ambacht, vonden het leuk om samen te musiceren. Al snel groeide de groep uit tot een jeugdorkest met de naam 'Muziekvereniging Hendrik Ido Ambacht'. Vijf jaar later kreeg de vereniging een andere naam: Ambachts Ensemble Orkest Timbres Divers. Hoe het met het orkest is verlopen de afgelopen achtendertig jaar, is te lezen op de website, timbresdivers.nl, waar de geschiedenis van het orkest staat beschreven.

Het nu
Anno 2018 spraken we met de voorzitter, Christiaan van der Spek, tijdens één van de repetitieavonden. "Naast de huidige bezetting zoeken we steeds nieuwe leden. We zouden er zo'n acht tot tien bij willen hebben. We hebben piccolo- een (melodisch)slagwerk-, harp-, altviolenvacatures." Hoe lossen jullie dat tekort op tijdens een concert? "Wij hebben bij de laatste paar concerten hebben we invallers erbij gevraagd. Dat zijn mensen die op projectbasis één keer mee kunnen doen, maar geen lid worden. Dat is ook wel lastig want dat betekent dat je voor bijvoorbeeld een harp ver moet zoeken. Goede amateur harpspelers zijn niet dik bezaaid, zeker voor ons repertoire wat vrij pittig is. Die vinden we niet, dus moeten we een professionele harpist(e) huren." Moeten nieuwe aanmeldingen auditie doen? "Nee, geen auditie, bewust overigens want heel veel amateurspelers houden daar niet van, maar meestal gaan we er van uit dat mensen heel goed aanvoelen of dit muziek is die ze aankunnen. Is het te hoog voor je gegrepen, dan beleef je er ook geen plezier aan zit je er gespannen bij. Dan is er ook nog onze dirigent die altijd in overleg is met onze concertmeester.

Optredens
Treedt het orkest ook landelijk op? "Ja, altijd wel één of twee concerten per jaar in de regio Dordrecht, plus nog zogenaamde schnabbelconcerten in als wij op inhuur worden gevraagd en dat doen we eigenlijk overal. Zo zijn we al een aantal maal naar Dronten afgereisd, waar we een soort Night of the proms concerten geven met bekende Nederlandse artiesten. We hebben onder andere met Paul de Munnik en met diverse musicalsterren gespeeld. Dat wordt daar georganiseerd door de lokale 'Lions' en die doen dat om geld op te halen voor een goed doel. Maar ook hebben we een aantal keren op de Koningsdagen in Dordrecht, in de open lucht, gespeeld."

Amateur 'Metropole orkest'
Is hoe ze zich zelf omschrijven. "Omdat we eigenlijk dezelfde bezetting hebben. We zijn een klassiek symfonieorkest, met sax groep en een grote ritmesectie. Daarom kunnen we dit repertoire spelen." Zo spelen ze muziekgenres die ze onderverdelen in, Bigband, Film, Kerst, Klassiek, Musical, Populair, Tekenfilm en TV. Tijdens het interview werd er druk gerepeteerd aan de muziek bij de kinderfilm 'The Snowman'. Een film uit 1982 waar niet in gesproken wordt. Het plan is om de film te vertonen, waarbij Timbres Divers de muziek zal gaan spelen onder de beelden. "Dat is ontzettend moeilijk, omdat je wel het tempo goed moet aanhouden."

Tekst en foto: Wim Uithol