De Rijsoordspelers Hans Verschoor (links) en Johnny Djermor zien hoe doelman Anton van der Steen zich verslikt. Heerjansdam ’s goalgetter Jan Visser (midden) hoeft niet meer aan te zetten.
De Rijsoordspelers Hans Verschoor (links) en Johnny Djermor zien hoe doelman Anton van der Steen zich verslikt. Heerjansdam ’s goalgetter Jan Visser (midden) hoeft niet meer aan te zetten. Foto:

Feest in Heerjansdam én Rijsoord

Algemeen

Zaterdagmiddag 24 september 1979. Heel de week is het al dikke voorpret in Heerjansdam. Vandaag moet het feest z’n hoogtepunt bereiken. Het fonkelnieuwe sportcomplex wordt plechtig ingeluid met het 1e officiële competitieduel op het heilige gras van De Molenwei. Een betere planning is bijna niet denkbaar. De Waaldorpenderby tegen Rijsoord lokt namelijk legio supporters en andere Aagjes naar Heerjansdam. Het betreft een duel uit de 2e klasse B. Bij Rijsoord heeft trainer Arie van der Giesen de afgelopen week een trainingsavond ingeruild voor een praatsessie vanwege de onverwachte tegenvallende resultaten. De thuisclub beleefde de afgelopen week juist een geheel andere voorbereiding vanwege geplande inleidende feestactiviteiten. Wel leeft vooral binnen de club welke Heerjansdamse voetballer als 1e doelpuntenmaker op deze ultrafraaie voetbalaccommodatie de geschiedenisboeken in zal gaan. Het brengt ons bij de foto. Hoe nieuw alles nog is blijkt wel uit de reclameborden-loze lange zijde. U valt middenin de 14e minuut. Rissen toeschouwers zien het live gebeuren. De echte voetbalkenners hoef je bij dit fragment niet uit te leggen welk drama zich hier voor Rijsoord afspeelt en met name voor doelman Anton van der Steen. Let even op de lichaamstaal van Anton ‘s gezicht. Dit hoofd verraadt alles! Van ‘oeps’ tot aan ‘oh, oh, foute boel’. Maar zoom meteen even in op de handen van deze normaliter ‘steen’-goeie keeper. Tussen die grijpgrage vingerkootjes behoort dat ronde witte kreng met die zwarte stippen geklemd te zitten. Niet gelukt dus! En nog erger….de bal heeft daarna nóg een ontsnappingsroute gevonden: tussen de niet dichtgeklemde benen van Anton. Over tweehonderdste van een seconde staat het 1-0 voor Heerjansdam. De niet zichtbare Sjaak van den Berg staat voor eeuwig in de boeken na zijn houdbare schuiver. Sjaak heeft hoogstpersoonlijk het bal op De Molenwei geopend en tevens de ruststand bepaald. Na de pauze bijt een veerkrachtig Rijsoord van zich af. Sneltrein Arie den Uijl is met zijn eigen ‘sprinter’ perron Heerjansdam binnen gesjeesd en heeft meteen de 1-1 gemaakt. Rob van Zijderveld geeft de stand kort hierna weer een feestelijk tintje met zijn 2-1 en Heerjansdam lijkt de feestweek dus glansrijk af te gaan sluiten. Maar dan is daar Rijsoord-invaller Dennis Nugteren. Hij zorgt met 2 gave treffers voor een onverwachte wending in deze clash, 2-3. Trainer Daan den Bleijker bagatelliseert de nederlaag op zijn typisch eigen nuchtere wijze met: ‘een drama in zakformaat’. Waar Heerjansdam op De Hoef nog anderhalf seizoen thuis ongeslagen bleef is het meteen bingo op De Molenwei. En zo verkaste een party zich enkele kilometers terug aan de andere kant van De Waal.