Afbeelding
Foto: KunZt

Laatste kans: Het Verdwijnen // Save the date!

Kunst en cultuur

Beste KunZt bezoeker, De expositie Het Verdwijnen is nog maar tot en met zondag 12 maart te bezichtigen! De tentoonstelling toont het werk van Anneke Velthuizen en Tom van der Ouderaa en wordt ontzettend goed bezocht. 

Het Verdwijnen
In Het Verdwijnen komt de weerspiegeling van dementie naar voren. Een tentoonstelling die de kwetsbaarheid en de strijd om te overleven weergeeft. De werken zijn persoonlijk en tegelijkertijd schetst het een herkenbaar beeld.

Getekende cellen van vluchtige materialen
De man van tekenares Anneke Velthuizen kreeg de diagnose Alzheimer. Om grip te krijgen op dit proces maakte zij hierover in 2019 een reeks aan kunstwerken. Wat gebeurde er met haar man? Wat speelde zich af in zijn hoofd? De wetenschappelijke uitleg van Alzheimer is overal te vinden, maar wat deze ziekte gevoelsmatig met haar man deed, daar kon zij haar vinger niet op leggen. Dus begon zij met het tekenen van ‘cellen’ en maakte zij verbindingen tussen deze cellen. Zij gebruikte voor haar werken ecoline, alcohol inkt en fineliner. De tekeningen hebben hierdoor een beperkte levensduur, ze vervagen, net zoals de cellen in het brein bij Alzheimer. De expositie toont daarom drukken van de originele werken.

Een reis door een tijdperk van 8 jaar
De reis van een oude en kwetsbare, maar krachtige en lieve moeder tot een oude, kwetsbare, verwarde, boze, maar krachtige en lieve moeder. Kunstenaar Tom van der Ouderaa heeft zijn dementerende moeder vastgelegd in een periode van 8 jaar. Zijn serie van 40 grote portrettekeningen laat alle fasen van dementie zien. Het trage wissen, verdwijnen van persoonlijkheid, de oplevingen en de losse flarden die overblijven.

Artikel in het AD
Op zaterdag 4 februari stond er een prachtig artikel van Marjolein Groenendijk in het AD over de tentoonstelling. Heeft u het al gelezen? Het artikel is te lezen via:
www.kunztzwijndrecht.nl/hetverdwijnen

Save the date
De nieuwe expositie Color Sounds wordt op vrijdag 24 maart feestelijk geopend tussen 16:30 - 18:30 uur. Zet u de datum vast in uw agenda?

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.