Geode beurs staat bekend als gezelligste beurs op zijn gebied.
Geode beurs staat bekend als gezelligste beurs op zijn gebied.

Keuzevrijheid op de mineralenbeurs

Lokaal

Met alle drukte en aandacht voor het stemmen lijkt het net of er niet iets leuks valt te kiezen. Nou dat is er zeker wel. Zaterdag 18 maart kiezen wij van Geode voor de mineralenbeurs in het Develstein aan de Develsingel in Zwijndrecht. Van 10.00 tot 17.00 uur neemt de 102e beurs van Geode plaats.

De internationale mineralenbeurs blijft na meer dan honderd keer het tweejaarlijkse evenement in Zwijndrecht waar de liefhebber voor kiest. Wie daarvoor kiest heeft er meteen de stemming in want de Geode beurs staat bekend als gezelligste beurs op zijn gebied. 

In de jaren 70 gestart
Sinds de start van de mineralen vereniging in de jaren zeventig kwamen de mineralen en fossielen uit de hele wereld naar Zwijndrecht. Niet alleen voor de hobbyist, maar ook voor de verwerkers van mineralen de plek van samenkomst. Mineralen maken een dagelijks moment van het leven. In Delft studeren veel mensen af in de verschillende richtingen waar die dagelijkse werkelijkheid hun gewoon een boterham oplevert. Natuurlijk hebben we het dan over de meer industriële toepassing.

Bij Geode zijn de verzamelaars vooral bezig met met de bijzondere kristallen, het klasseren, de verwerkbaarheid, het determineren, slijpen en het verwerken in sieraden middels zilversmeden.

Hobby en werk
Het is een hobby met een heel brede insteek want alles uit de aarde heeft voor de verzamelaar waarde. Niet alleen mineralen, stenen zegt men vaak, maar ook fossielen. Het ontstaan van de aarde met al haar tijdperken is een uitermate interessant tijdverdrijf wat wereldwijd contacten en vriendschappen oplevert.

Overal ter wereld wordt deze hobby, of het nu het veldwerk of het microscopische werk betreft, met eenzelfde enthousiasme gedeeld zoals dat ook op de mineralenbeurs te merken is.

Kristal clusters in alle vormen en maten
Kristallen van groot tot microscopisch klein, geweldige sieraden van eigen hand of geïmporteerd uit verre landen. Eigen vondsten opgedaan in Nepal of Marokko of gewoon eigen land. Versteend hout, dinosaurusbotten, haaientanden van miljoenen jaren oud, het is allemaal te vinden op de 18e in Develstein.

Wie ooit de beurs bezocht heeft herinnert zich altijd wel die bijzondere momenten en aankopen in de afgelopen vijftig jaar dat deze hobby voet vatte in Zwijndrecht. 

100.000 bezoekers door de jaren heen 
Het klinkt altijd overdreven als we vertellen dat er in die tijd wel zo een honderdduizend mensen op de been zijn gekomen om naar de beurs en de vereniging te komen. Toch hebben we bij het nalopen van alle data dat mogen vaststellen. Wie dit vanaf het begin heeft meegemaakt heeft de enorme groei in interesse en aanbod wel gezien.

Geodroom
In Nederland heeft die groei geleid tot meerdere beurzen en specialismen. Geode is een echte vereniging met een eigen slijp plek, het geodroom, waar cursussen gegeven worden om mineralen te leren herkennen, te zagen en slijpen, edelstenen tot een sieraad te verwerken, lezingen te volgen en gezelligheid mee te krijgen voortkomend uit dat enthousiasme voor hobby en werk.

Demonstraties en o.a. slijpen voor de jeugd 
Op de beurs zijn er dan ook demonstraties en voor de jeugd (wie de jeugd heeft, heeft de toekomst) zijn er mogelijkheden om te slijpen. Voor de volwassenen is er natuurlijk ook de mogelijkheid voor informatie of om gevonden mineralen te determineren, te laten ontleden zeg maar. Want van vragen word je wijs. Op de beurs is alles te koop van ruw materiaal tot en met alles wat je nodig hebt om het te verwerken. Prachtige verzamelstukken, handstenen, beeldjes, kettingen, hangers en tal van geslepen vormen mineralen uit de hele wereld.

De entree bedraagt € 4,00. Voor de jeugd onder de 16 en volwassenen boven de 65 bedraagt deze € 3,00 Beurs info 0618024924

Tekst: Chris Moorman

Afbeelding
Afbeelding