Veel spreekwoorden en gezegden in ons spraakgebruik zijn ontleend aan vlasteelt en vlasverwerking.
Veel spreekwoorden en gezegden in ons spraakgebruik zijn ontleend aan vlasteelt en vlasverwerking.

Ambacht als dorp van vlassers

Lokaal

Jl. zaterdag werd in oudheidkamer Den Brommert de nieuwe tentoonstelling DE VLASCULTUUR IN EN OM AMBACHT geopend. De opening werd verricht door Wendy Dubois. Wendy werkte tot voor kort bij Hi5, de instantie die samen met het Historisch Genootschap de erfgoedlessen heeft georganiseerd, die sinds enkele jaren in de Oudheidkamer worden gegeven. Vrijwel alle leerlingen van de groepen 7 van bijna alle Ambachtse basisscholen bezoeken in dat leerjaar de oudheidkamer. Hen wordt daar dan het één en ander verteld over de geschiedenis van ons dorp. Deze geschiedenis wordt daarbij toegespitst op de vroegere vlascultuur, zo’n 150 jaar geleden. Bij de vlascultuur gaat het zowel om het verbouwen van vlas als de verwerking van het geoogste product tot basisgrondstof voor de linnenindustrie. Daarbij komen ook de armoedige leef- en werkomstandigheden van de vele Ambachtse vlasarbeiders van zo’n anderhalve eeuw geleden aan de orde.

Het Historisch Genootschap heeft die erfgoedlessen nu uitgewerkt tot een interessante tentoonstelling over een weinig bekend stukje geschiedenis van ons dorp. Ons hoofdwinkelcentrum heet niet voor niets ‘De Schoof’ Tijdens de expositie wordt u dat duidelijk gemaakt. U komt bovendien te weten welke informatie uw schoolkind tijdens de erfgoedlessen van ons te horen krijgt. U gaat tijdens een bezoek aan de expositie begrijpen waarom de dominee in de oude Dorpskerk zich destijds tijdens de preek bijna niet verstaanbaar kon maken vanwege het vele hoesten van de kerkgangers en waarom de babysterfte in ons dorp zo’n 150 jaar geleden hoger was dan het gemiddelde in ons land.

Ruwweg de helft van de beroepsbevolking van Ambacht heeft zo’n 150 jaar geleden in het vlas gewerkt. U moet dan denken aan de man, zijn vrouw en de kinderen. En ze woonden veelal in een klein armoedig huisje (soms een omgebouwde schuur) dat ze mochten bewonen van de boer bij wie ze werkten. Misschien hebben uw groot- of overgrootouders ook nog wel in het vlas gewerkt.

De expositie is te zien t/m 17 juni op iedere woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Koffie of thee staan klaar. En als u door het cadeauwinkeltje komt kunt u hier een zakje vlassers melange thee kopen, een lekkere herinnering voor thuis, na een leerzaam bezoek. In het winkeltje is ook een keur aan meer dan tien andere exclusieve theesoorten te koop. Ook andere mooie en lekkere artikelen trouwens. Een bezoek is gratis. U steunt ons met een aankoop in het cadeauwinkeltje.

In juni wordt er in Den Brommert een lezing gehouden over de vlascultuur vroeger en nu. Binnenkort kunt u hierover meer lezen in De Brug.

Historisch Genootschap

Arie Verhoeven

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.