De kinderen hadden veel vragen tijdens de les over teken en tekenziekten
De kinderen hadden veel vragen tijdens de les over teken en tekenziekten

Tekenbeetziekten, voorkomen is beter dan genezen!

Lokaal

Afgelopen donderdag 4 mei kreeg een groep kinderen van de buitenschoolse opvang (bso) van christelijk integraal kindcentrum De Meander uit Hendrik-Ido-Ambacht, onderdeel van PIT kinderopvang & onderwijs, les in het omgaan met teken en de risico’s, die aan een tekenbeet verbonden zijn. De ‘tekenles’ is een initiatief van de InfoTeek, de voorlichtingsafdeling van de Stichting Tekenbeetziekten. Bij de les wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde Tekendoos. 

Het gevaar van tekenbeten
Jaarlijks worden in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten geregistreerd. Tekenbeten kunnen tot vervelende ziektes leiden, waarvan de ziekte van Lyme wel de bekendste is. Nu kan de ziekte van Lyme op zich simpel behandeld worden met een antibioticakuur mits dat in een vroeg stadium gebeurt. Gebeurt dat niet dan kunnen de gevolgen desastreus zijn. Het is dus zaak om met een tekenbeet zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan!

Het belang van voorlichting
“Voorlichting over tekenbeten kan niet vroeg genoeg beginnen”, vertelt Bea Werner, Marketing Adviseur van de Stichting Tekenbeetziekten. “Kinderen zijn namelijk een zeer kwetsbare groep. Zij spelen vaak in hoog gras en in het struikgewas, precies de plaatsen waar teken graag verblijven. Daardoor lopen zij ongeveer 25% van alle geregistreerde tekenbeten op. Het is daarom belangrijk dat zij en hun ouders weten hoe ze een tekenbeet kunnen voorkomen en hoe ze met een opgelopen tekenbeet moeten omgaan. Dat leren we ze op onze tekenlessen met de tekendoos”.

Oppassen voor teken!
17 kinderen, 10 jongens en 7 meisjes en hun 2 pedagogisch medewerkers zijn tijdens de meivakantie in het kader van de buitenschoolse vakantie-opvang naar het kindcentrum gekomen om les te krijgen over teken, die nare beestjes waar je maar beter niet door gebeten kunt worden. Ze kunnen namelijk vervelende ziektes overbrengen. Met behulp van de Power Point presentatie ‘Oppassen voor teken!’ en een zogenoemde tekendoos werd de kinderen in 1 uur tijd geleerd wat een teek is, waarom hij gevaarlijk is, waar teken meestal zitten, dat je na het spelen een tekencheck moet doen, hoe je een teek moet verwijderen en hoe je een tekenbeet kunt herkennen.

Oefenen met de Tekendoos
In de tekendoos zaten zogenaamde tekenkussentjes en tekenverwijderaars, waarmee kinderen konden oefenen met het verwijderen van een teek. En natuurlijk mochten ook de ‘echte’, maar dode teekjes niet ontbreken. Daarbij werden loepjes geleverd, omdat het voor iedereen altijd weer een verrassing is hoe piepklein zo’n beestje in werkelijkheid is: niet veel groter dan een sesamzaadje! De enthousiaste reacties van de kinderen waren hartverwarmend en de vragen die ze stelden getuigden van veel belangstelling voor dit onderwerp.

Zo min mogelijk Lyme-slachtoffers
“Het is uiteraard niet de bedoeling kinderen bang te maken om buiten te gaan spelen”, vertelt voorlichtster Lindsay Kats tot slot, “maar we willen hiermee wel bewerkstelligen, dat zo min mogelijk kinderen het slachtoffer worden van de ziekte van Lyme”. Daarom krijgen alle kinderen ook een informatiepakketje mee om thuis aan hun ouders te geven, zodat ook die op de hoogte zijn van de gevaren van tekenbeten en weten hoe ze de ziekte van Lyme kunnen voorkomen.
Tekendoos gratis beschikbaar voor scholen
InfoTeek biedt alle basisscholen de mogelijkheid om de Tekendoos voor een periode van 2 weken gratis te lenen. Ze kunnen daarmee zelf - en wanneer het ze uitkomt - hun leerlingen van 7 - 12 jaar informeren over de risico’s van een tekenbeet. Op de site van InfoTeek kunnen scholen gratis een Tekendoos reserveren, voor een periode van 2 weken tot maximaal 3x 2 weken.

Tekst en foto: Jan O’teur