Kinderen bouwen hun eigen stad met het spel democracity. Foto: Prodemos
Kinderen bouwen hun eigen stad met het spel democracity. Foto: Prodemos Foto: prodemos

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Lokaal

Een achttal klassen uit het basisonderwijs bezoekt in de maand november de raadzaal in het gemeentehuis van Zwijndrecht om het spel Democracity te spelen. PvdA Raadslid Hilda Rijnaard komt uit het onderwijs en hoopt dat de politieke bewustwording van kinderen via het onderwijs een plek kan blijven vinden.

Democracity is een educatief spel voor basisschoolkinderen van groep 7 en 8 en leerlingen van de onderbouw praktijkonderwijs en wordt uitgevoerd door Prodemos. Met het programma Democracity leren leerlingen spelenderwijs hoe het lokale bestuur werkt. Dit doen ze door samen een fictieve stad te bouwen op de plek waar lokale besluiten ook echt worden genomen: in de raadzaal.

Keuzes
De leerlingen nemen plaats achter de microfoons en samen vormen zij twee uur lang de gemeenteraad. In het midden van de raadzaal ligt een spelkleed waarop alleen nog maar wegen en woningen te zien zijn. Het is aan de klas om de stad af te bouwen. Gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Met spelblokken visualiseren ze de keuzes voor hun stad.

Afgelopen week kwamen de Rank, Praktijkonderwijs De Sprong en de Fontein op bezoek bij de gemeente om het spel te spelen. Uit deze bezoeken bleek, dat de kinderen het belangrijk vinden om veel mensen in armoede te helpen, dat alle geloven welkom moeten zijn in Zwijndrecht, dat ze ook heel begaan zijn met de jeugd en de natuur en ze graag een schone toekomst willen voor kinderen. Daarnaast vinden ze scholen, een ziekenhuis, een verzorgingshuis en de opvang van daklozen voorzieningen zijn die niet mogen ontbreken in hun ideale woonplaats.

Affiniteit met het onderwijs
Iemand die zelf jaren voor de klas heeft gestaan en derhalve veel affiniteit heeft met het onderwijs, is gemeenteraadslid Hilda Rijnaard. Zij was erbij en deelt haar bevindingen: ”Het was erg leuk om bij de bijeenkomsten met de kinderen in de raadszaal in het gemeentehuis te zijn. De vragen die ze hadden gingen onder meer over de partijen, de betekenis van de afkortingen, wat voor opleiding je als raadslid moest hebben.
Zo moesten ze een naam verzinnen voor hun eigen partij en moesten drie punten opschrijven, die zij belangrijk vonden. Tijdens hun overleg zag je de problemen die in de maatschappij spelen ook bij hen terugkomen. Ze dachten na over veiligheid, gezondheid, bereikbaarheid, tolerantie, maar ook over een groene omgeving en ontspanning. Dat bepaalde weer de keuze van de gebouwen die in een stad moesten staan: zo werd een ziekenhuis aan de rand van de stad geplaatst, in het groen in verband met de schone lucht. Een politiebureau in het centrum omdat ‘de politie er snel kon zijn wanneer je ze nodig had’. Er werd eveneens aan een asielzoekerscentrum gedacht. Hoe actueel is dit! Het was allemaal zo logisch wat ze bedacht hadden.”

Kritiek op huizenbouw
Dat kinderen niet alles voor zoete koek slikten en ook zelf kritisch nadachten viel Rijnaard ook op: “Er was een kleine discussie over bouwen in de groene gebieden buiten de stad. Er werd gevraagd waarom wij, als PvdA, dat niet wilden terwijl er zo veel huizen nodig zijn. Dat je ook in de hoogte kan bouwen en dat je natuurgebied niet terug krijgt wanneer je daar huizen neer zet, was voor sommige kinderen toch wel iets om over na te denken. Maar huizenbouw vonden ze toch ook wel heel belangrijk.”

Vooral doorgaan
Rijnaard juicht het initiatief van harte toe en vindt dat politieke bewustwording in het onderwijs thuishoort: ”Het zou jammer zijn als het hier stopt. Ook kinderen op het voortgezet onderwijs moeten blijvend aandacht krijgen voor de politiek. Niet alleen wanneer er verkiezingen in aantocht zijn.Voor mij geldt altijd dat je kinderen, van welke leeftijd dan ook, serieus moet nemen. Er gaat meer in kinderen om, dan wij zo op het eerste gezicht zien.”

Tekst: Jacqueline van Dalen

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.