Afbeelding

Zwijndrecht Taalquiz

Lokaal

Woensdag 27 maart vertrok er weer een bus vol mensen uit Zwijndrecht naar Zwijndrecht. Het vertrekpunt was dit keer Nederland en het reisdoel was België. Het is ondertussen een vaste traditie in de jumelage tussen Zwijndrecht en Zwijndrecht om elkaar te treffen in wat hen tegelijkertijd verbindt, de taal.

Oversteekbare plek
Natuurlijk is de verbinding in de namen te vinden ( het swin) maar zijn er naast de taal veel overeenkomsten, de problematiek van de pfas is er één van helaas. Toch ging men daarvoor niet op pad voor problematieken maar voor een mooie ontmoeting in de jaarlijkse taalstrijd. De eeuwige winnaar in dit sportieve treffen is altijd Zwijndrecht maar telkens weer staan beide plaatsen klaar om te kijken wie de slimste gemeente op taalgebied is. België toonde zich vorig jaar winnaar, reden genoeg voor de Nederlanders om hun beste beentje voor te gaan zetten.

Congestie vermijden
Goed geluimd ging de bus op pad om, via de liefkenshoektunnel, zodoende de file op de ring van Antwerpen te vermijden, richting bibliotheek en gemeentehuis van Zwijndrecht te rijden. In het gemeentehuis, dat gecombineerd is met de bibliotheek, werden de deelnemers hartelijk ontvangen met een maaltijd om zich te laven en te sterken voor de taalstrijd. In het verleden werd er gewerkt met het klassieke Nederlands dictee maar daar is in de loop van de jaren afscheid van genomen en is gekozen voor een vorm die bekend is van tien voor taal. Er wordt nu meer gewerkt in Teams van drie mensen die elkaar dus goed kunnen versterken op de bevraagde onderdelen.

Welke dichter en schrijver is dit

Het waren vragen uitéénlopend over schrijvers, cryptogrammen, woordritsen, dichters, films en meer, maar alles op literair gebied. Tien onderdelen kwamen er aan bod waaronder één doe opdracht. Één lid van de teams moest in de bibliotheek een opdracht uitvoeren die door Zwijndrecht België met een dertig honderdste seconde sneller werd uitgevoerd. Het werd een gezellige avond met veel O ja geroep als de antwoorden getoond werden.

Ja graag
Ook na afloop was er enorm enthousiasme om volgend jaar in Nederland deel te nemen en werd er gememoreerd hoe fijn en leuk men het vorig jaar was in het gemeentehuis van Zwijndrecht Nederland. Zwijndrecht België wordt bedreigd met een fusie waar de gemeenteraad aldaar zich tegen verweert maar, voor de ontmoeting is dat geen belemmering aangezien de bibliotheek zelfstandig werkt los van deze perikelen. De teams uit Nederland bestonden uit vertegenwoordigers uit diverse lagen van de samenleving, waaronder de ondernemersvereniging, wethouders, raadsleden maar ook vanuit het onderwijs vertegenwoordigers van het Walburg College en het Develstein.

De winnaars
Het was dit keer het team van leerkrachten van het Walburg College dat de eer hoog hield met een derde plaats. De sfeer in de bus onderweg terug was er niet minder om want meedoen is soms belangrijker dan winnen alhoewel. Er was nu al weer een geluid te horen van een voorbereiding voor volgend jaar met de leerkrachten. Develstein had zich ook al een keer als winnaar getoond.

Het ontmoeten
De winnaars kregen een extra fles wijn, een beker met logo en een doos chocola. De nummers twee en drie ontvingen slechts de wijn niet, maar het samenzijn tussen mensen toont de echte winnaars. Met een tussenstop in Prinsenbeek om een leerkracht uit het “winnende “ team af te zetten arriveerde men bij het gemeentehuis om half twaalf. Mede door de geanimeerde gesprekken leek het wel of men niet uit Zwijndrecht was weggeweest.

Tekst + foto’s: Chris Moorman

Afbeelding
Afbeelding