Afbeelding

Verkeersdrukte in de Jan Wissenslaan

Lokaal

Ruim 50 jaar wonen wij nu al weer in de Jan Wissenslaan, een laan met aan een kant woningen en aan de andere kant ook al minstens 50 jaar twee basisscholen en al haast net zo lang een kerk. Samen met omwonenden en de gemeente hebben we ons ingezet voor het behoud en de renovatie van het plein, inmiddels bekend als “De Brink”. 

Tot tweemaal toe ben ik daar persoonlijk bij betrokken geweest en hebben we er een heerlijk van platanen voorziene gemeenschapsvoorziening van gemaakt. Kinderen spelen er veelvuldig zonder gevaar te lopen van het rondrazende verkeer. De school maakt er steeds meer als leerplaats gebruik van om de kinderen in beweging te krijgen en vertrouwd te maken met het verkeer. Omwonenden en de kerk houden er een barbecue en de ouders van de schoolgaande kinderen plaatsen er de (bak)fietsen bij het halen en brengen.

50 jaar lang zonder veel problemen en nu ineens komen we tot de conclusie dat het zo niet langer kan. Het is nu zo druk geworden dat het verkeer moet worden omgeleid omwille van de veiligheid van de schoolgaande kinderen. Natuurlijk het is veel drukker geworden dan 50 jaar terug, maar ligt dat nu aan het verkeer of aan het gehaaste gedrag van vaders en moeders die kennelijk geen kans meer zien hun kroost tweemaal per dag te voet of met de fiets te brengen en halen. Niet alleen dragen die ouders zo bij aan ongemak voor de bewoners, maar helpen ze de school en die kinderen ook niet met verantwoorde deelname aan het verkeer. Gevolg heel wat ouderejaars leerlingen blijven over de trottoirs fietsen, ook als er nauwelijks sprake van autoverkeer is.

Conclusie: Er is geen enkele reden om voor tweemaal daags een uurtje autoverkeer de Jan Wissenslaan eenrichtingsverkeer te maken. Kinderen moeten meer bewegen en zelfs ouders moeten meer bewegen wordt alom geadviseerd. Heus wij zien het al meer dan 50 jaar aan, maar ook veel vaders, moeders, oma’s en opa’s kunnen best wat meer beweging goed gebruiken. En wij van de Jan Wissenslaan blijven graag op verantwoorde wijze van onze laan gebruik maken en wensen niet gestraft te worden voor het gejaag en gehaast van halers en brengers.

M.Visser