Wethouder Leo Platschorre (Gemeente H.I.Ambacht)
Wethouder Leo Platschorre (Gemeente H.I.Ambacht)

Platschorre blijft tot nieuw college

Lokaal

Na al meer dan twintig jaar actief te zijn als gemeenteraadslid, is Leo Platschorre (SGP-CU) vorige maand geïnstalleerd als wethouder. Hij volgt de in november 2023 naar de Tweede Kamer vertrokken André Flach op. Hoewel het eerst de bedoeling was dat hij de functie tijdelijk zou vervullen totdat zijn partij een opvolger had gevonden, is nu besloten dat hij de wethouderspost blijft vervullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in 2026.

“De zoektocht naar een opvolger wordt moeilijker naarmate de tijd tot de volgende verkiezingen korter is”, stelt Platschorre. “Zeker als je daarbij in aanmerking neemt dat het inwerken tijd kost. Ook vergen collegevoorstellen vaak een lange voorbereidingstijd. Als wethouder ben je nu met zaken bezig die vaak pas in het najaar in de gemeenteraad worden behandeld. In overleg met de coalitie is daarom besloten dat ik bij leven en welzijn aanblijf totdat er na de volgende verkiezingen een nieuw college aantreedt. Als de SGP-CU daar ook weer deel van mag uitmaken, ga ik er van uit dat we dan een nieuwe wethouder zullen voordragen”.

Ondanks zijn jarenlange ervaring als gemeenteraadslid en fractievoorzitter stelt Platschorre dat het werk als wethouder naast mooi en uitdagend vooral ‘’ anders’ is. Als gemeenteraadslid had hij eerder de Volgerlanden en ruimtelijke zaken in zijn portefeuille, later werden dat vooral bestuurlijke zaken en financiën. Zijn wethoudersportefeuille omvat naast financiën ook economie, bouwen en wonen en projecten als De Volgerlanden, de Noordoevers en Ambachtsezoom. “Het betekent veel inlezen in achtergronden en details. Dat kost tijd”.

Als wethouder van financiën is Platschorre in het najaar verantwoordelijk voor de begroting voor volgend jaar en de daaraan gekoppelde meerjarenbegroting. Net als bij veel andere gemeenten lijkt 2026 daarbij een uitdaging te worden. In dat jaar schroeft de Rijksoverheid de bijdrage aan gemeenten met in totaal 3 miljard euro terug. Wat dat voor H.I.Ambacht gaat betekenen, is nog niet duidelijk. “Wel zullen we kritisch moeten kijken of en hoe de meerjarenbegroting positief blijft, oftewel wat kan er nog en wat niet meer”. Lasten voor de Ambachters extra verhogen lijkt voor Platschorre niet aan de orde. Hij verwijst daarbij naar het coalitieakkoord, waarin staat dat de lasten niet hoger mogen stijgen dan de indexatie. “Ik probeer die lijn voort te zetten maar ook voort te gaan met projecten die al gestart zijn”.

Platschorre werkte voorheen in diverse management- en directiefuncties in de zorg en was sinds begin 2022 met pensioen. Inmiddels is hij dus als wethouder weer fulltime aan het werk. “Dat betekende weer een ander dagritme maar dat wende gelukkig snel. Als wethouder ben je met concrete dingen bezig, met dagelijks bestuur en de uitvoering van allerlei zaken. Zo draag ik bij aan het welzijn van de inwoners en daar heb ik plezier in. Bezig zijn met bestuurlijke zaken past ook bij mij”. Voor de komende jaren zijn er genoeg projecten die zijn aandacht vragen. Zo gaat hij er vanuit dat de bouw van Ambachts Lint, met woningen voor ouderen en starters, eind van het jaar kan starten. Bij het circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom is 66% van de kavels verkocht. “Daar moet dus nog wel wat gebeuren. Het streven is dat in deze coalitieperiode alle kavels zijn verkocht. Dan kan de gemeente de zogenoemde grondexploitatie afsluiten”. Dat geldt nog niet voor De Volgerlanden. De verwachting is dat de laatste woningen pas in 2027 zullen worden gebouwd. Daarnaast vergt het Huisvestingsplan van de scholen, zo mogelijk gecombineerd met woningbouw, de nodige aandacht.

Tekst: Trudy Wehrmeijer