Afbeelding

Stille strijd krijgt aandacht

Lokaal

Maandagmiddag was er een taboedoorbrekende bijeenkomst op de hoek van de Swanendrift laan van Walburg. Het ging om een kunstproject dat “reist” door Nederland en België. Het beeld wat het kunstproject behelst heet “stille strijd”. Het is neergestreken in Zwijndrecht en zal tussen 22 april - 6 mei naast de rotonde bij winkelcentrum Walburg aan de Laan van Walburg zichtbaar aanwezig zijn.

Bewustwording
Het doel van het kunstproject van kunstenaar SAZZA is bewustwording en taboe doorbreken rondom zaken als depressie en de daaruit mogelijk volgende zelfdoding. Het kunstproject van het power of art house wil het gesprek op gang brengen rondom de geestelijke nood die er onder jongeren heerst. Het zijn natuurlijk niet alleen jongeren die gebukt gaan onder dit soort gevoelens, maar het project richt zich in eerste instantie op jongeren.

Projectgericht
Het doel van dit kunstproject is gesprekken op gang te brengen en de gemeente Zwijndrecht doet dat in samenwerking met scholen, Diverz en Jong Zwijndrecht. Door alle wijken in Zwijndrecht worden er activiteiten georganiseerd van Meerdervoort tot en met Heerjansdam. Het project eindigt met een laatste project op 1 mei in het Noordpark met een inspiratie-activiteitenmiddag met onder andere spoken word.

Spoken Word
Bij de opening van het project bij de rotonde aan de laan van Walburg waren zo’n 50 mensen aanwezig bij het beeld dat de stille strijd symboliseert. Het beeld van een ineengedoken jongere is 2,5 meter hoog. De in elkaar gedoken mens symboliseert de innerlijke strijd die jongeren ( en anderen) die gebukt gaan onder depressieve gevoelens. Bij de opening of liever aanvang van het project werd er geopend met spoken word.

Wethouders
Twee wethouders spraken de mensen toe die aanwezig waren vanuit hun eigen perspectief. Het was duidelijk dat zij ook uit eigen ervaring en omgeving konden putten. Wethouder de Meij ging in op zijn eigen ervaringen van 20 jaar geleden en Wethouder van Dongen herkende de worsteling met depressie uit eigen kennissenkring.

Beide wethouders benadrukten hoe belangrijk het is om te spreken over die negatieve gevoelens die depressie met zich meebrengen. Vanuit gezondheidsoogpunt werkt de gemeente niet alleen aan fysieke gezondheid maar hecht veel waarde aan de geestelijke gezondheid.

Ervaringsdeskundigen
Op en rond het beeld staan al heel wat herinneringsbeelden van mensen die door eigen handelen ons ontvallen zijn. Meegebracht of neergezet door hun naasten die een emotioneel moment ervoeren bij het horen van het spoken word. Tessa Punt was aanwezig met spoken word en een a capella nummer. Voor aanvang van haar optreden vertelde zij dat zij zelf ook de depressieve gevoelens herkende als ervaringsdeskundige. In haar werk verwoordde zij dit.

Emotioneel
De wethouders kregen als eerste een kletspot aangeboden met vragen. De vragen in de kletspot staan op kaartjes die onder andere de gesprekken op gang moeten brengen tijdens de bijeenkomsten. De wethouders mochten als eerste op een vraag ingaan. Na alle handelingen, want een feestelijke opening is met dit onderwerp een moeilijk begrip, werd er spontaan een minuut stilte in acht genomen . Tijdens die stilte zat een knuffelaap op het beeld met zijn armpje te zwaaien alsof het symbolisch contact legde tussen hen die er niet meer waren en hen die het belangrijk vinden om aandacht te hebben voor het probleem.

Spreken
Luisteren naar de vraag van mensen in depressie is belangrijk, zij één van de aanwezigen. Depressie en zelfdoding zijn helaas zaken van elke dag die bij ouderen euthanasie heet maar feitelijk actueel is bij alle leeftijden. Voor mensen die meer willen weten over het programma kunnen dat vinden op
www.zwijndrecht.nl/stillestrijd.

Voor mensen die direct behoefte hebben aan een gesprek over dit onderwerp is er het telefoonnummer 113 wat 24 uur per dag bereikbaar is.

Tekst + foto’s Chris Moorman

Afbeelding