Traditiegetrouw mogen de kleine ondernemers in de dop, meestal onder toezicht van hun ouders of broertjes en zusjes, hun waren aanbieden.
Traditiegetrouw mogen de kleine ondernemers in de dop, meestal onder toezicht van hun ouders of broertjes en zusjes, hun waren aanbieden. Cees van Meerten

Organisatie Koningsdag kost halve ton

Lokaal

Zoals elk jaar was ook dit jaar de populaire kinderkleedjesmarkt in het programma voor Koningsdag van de Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana uit Hendrik-Ido-Ambacht opgenomen. Wat daarbij opviel was, dat de Oranjevereniging in deze gemeente, in tegenstelling tot alle andere gemeenten in de omgeving, de kinderen vroeg voor een ‘kleedje’ op deze markt 12,50 euro te betalen. Op de sociale media in Ambacht verschenen daarover veel reacties.

Op zowel de parkeerplaats bij winkelcentrum De Schoof, omgedoopt tot het Oranjeplein, als op de Sophiapromenade bij winkelcentrum Hoog Ambacht mochten kinderen tot en met 12 jaar op Koningsdag van 10.00 tot 15.00 uur hun spulletjes aanbieden of hun muzikale talenten als echte straatartiesten vertonen. Traditiegetrouw mogen de kleine ondernemers in de dop, meestal onder toezicht van hun ouders of broertjes en zusjes, hun waren aanbieden.

In de meeste gevallen gaat het om speelgoed, waar zij al lang niet meer mee spelen, maar waar andere kinderen nog veel plezier aan kunnen beleven. Een bijkomend leereffect is, dat zij aan den lijve ondervinden hoe leuk het is om met het verkopen van je spulletjes iets bij te verdienen. Wat voor hen geen waarde meer heeft blijkt voor anderen zeker nog wel wat waard te zijn. Een leuke en tegelijkertijd leerzame ervaring dus!

Voorzitter van de Oranjevereniging Eyup Karso, die ik tijdens de Koningsdag in de Oranjekraam om commentaar vroeg, liet weten: “Al jaren betalen niet-leden een bijdrage gelijk aan het contributiebedrag”. Waar komt de bijdrage van 12,50 euro vandaan? “Het is de jaarcontributie, die leden van de Oranjevereniging per jaar betalen. De jaarcontributie hebben we trouwens pas in 2022 verhoogd, nadat deze heel lang 10,00 euro was. Daarvoor krijgen de leden onder meer het recht op een kleedje op Koningsdag. De leden van onze vereniging hebben ervoor gekozen om niet-leden eenzelfde bedrag te laten betalen voor het gebruik van een kleedje op Koningsdag. Zij profiteren immers ook van alle andere voordelen op Koningsdag, die de leden door hun contributie mede mogelijk maken!”, aldus voorzitter Eyup Karso.

Overigens wijst hij erop, dat het organiseren van Koningsdag 50.000 euro kost. Naast de bijdragen van de 1.150 leden en de sponsors geeft de gemeente een subsidie van ongeveer 5.000 euro. “Wij hebben vorig jaar in de Algemene Ledenvergadering besloten, om een aanvraag in te dienen voor een verhoging van de subsidie, omdat we anders bepaalde activiteiten niet meer kunnen aanbieden. Na Corona en door de inflatie zijn ook voor ons sommige prijzen bijna verdubbeld.”

Tekst: Jan O’teur