Zahra
Zahra

Als een boegbeeld voor de moeders

Mens en Maatschappij

Het is vrijdagavond en wijkcentrum Hart van Meerdervoort heeft zich gevuld met moeders uit alle windstreken. Rondom een grote tafel vol met heerlijke gerechten zijn zij druk met elkaar in gesprek. Als de moeders zich voorstellen klinken namen als Hanan, Zohor, Nawroz, Fouazia en Hilalay. “Neem gerust iets van de seffa”, zegt Mounia. Enthousiast en gastvrij legt zij uit dat seffa een traditioneel Marokkaans gerecht is van zoet gestoomde vermicelli met kaneel, rozijnen en poedersuiker.

Met een zekere trots en een twinkeling in haar ogen heet Zahra iedereen van harte welkom. “Onze moedergroep bestaat nu twee jaar”, vertelt zij, “de dames noemen het De MOP, wat zoveel betekent als Moeders Ontmoetings Plek. Vanaf het begin is het doel geweest om vrouwen uit diverse culturen kennis met elkaar te laten maken, maar al snel bleek de moedergroep vooral een uitlaatklep voor hen te zijn”, legt Zahra uit, “naast ontmoeting en gezelligheid is er ruimte voor hun vragen en zijn de moeders elkaar tot steun”. “Dat kan je wel zeggen”, reageert Karima, “de vrijdagavond hier is voor de meesten van ons een moment om even adem te halen. Loskomen van de dagelijkse zorgen en onderwijl je hart luchten”. “Jazeker”, zegt Bouchra lachend, “de moedergroep betekent voor mij ontspannen, lachen en samen met mijn kinderen ons een beetje thuis voelen”.
Onder het genot van een veelheid aan exotische lekkernijen praten de moeders honderduit. Een tiental kinderen vermaakt zich ondertussen met het spelen van spelletjes en een enkeling zelfs met het maken van het huiswerk. “Je ziet het, de vrijdagavond is echt een heerlijke avond voor de moeders en hun kinderen”, zegt Zahra glimlachend, “wij kletsen met elkaar om de Nederlandse taal te verbeteren, er wordt samen gekookt en gegeten, wij spelen spelletjes en wij organiseren dans- en sportavonden. Maar daar blijft het niet bij want van tijd tot tijd organiseer ik uitstapjes naar Beverwijk of De Keukenhof bijvoorbeeld. Trouwens denk maar niet dat wij Sinterklaas en het Suikerfeest overslaan. En om het voor de moeders compleet te maken”, gaat zij verder, “nodig ik soms mensen uit van buiten die een EHBO-training verzorgen of een voorlichting geven over een actueel thema”. Plots wordt er dan lachend naar Ouardia gewezen, “weet je”, zegt Karima, “als wij het Nederlands niet snappen dan lost zij het voor ons op. “Ik voel mij vereerd”, zegt Ouardia, “het doet mij goed en ik vind het fijn dat ik er voor jullie kan zijn”.

Dan neemt Zahra weer het woord, als boegbeeld van de groep straalt zij tegelijkertijd passie en verantwoordelijkheid uit. “Je moet weten dat de moeders allemaal in de wijk woonachtig zijn. Zij zijn actief en weten elkaar ook doordeweeks te vinden”, legt zij uit, “het contact blijft dus niet beperkt tot de vrijdagavond, sterker de moeders gaan uit eten en winkelen met elkaar en er ontstaan vriendschappen. De vrouwen van onze moedergroep hebben een voortrekkersrol binnen de wijk. Ongemerkt maken zij de wijk steeds een beetje sterker. Dan laat zij een stilte vallen als zij zegt, “ik zie dat steeds meer vrouwen de drempel durven te nemen en hierheen komen voor allerhand van activiteiten”.

Met een blik op de kleurrijke groep moeders die al keuvelend Hart van Meerdervoort als hun huiskamer beschouwen, vat Zahra het nog maar eens samen: ”kan je je nu voorstellen dat ik blij ben dat deze moedergroep op mijn pad gekomen is. Het voelt een beetje als mijn missie en het geeft mij zoveel energie en voldoening de moeders vooruit te kunnen helpen. Heus, ik voel mij gezegend en ik ben Diverz en de vorige opbouwwerker dankbaar voor hun ondersteuning”.

Nieuwsgierig geworden en zin gekregen om de moedergroep een keer te bezoeken, meld je dan aan bij Diverz (m.randoe@diverz.info) en voel je welkom. Natuurlijk zijn ook de van origine Nederlandse vrouwen welkom. De groep leert graag nieuwe vrouwen kennen!