Afbeelding

Ticketregen EK en PS voor parazwemmer Dorsman

Sport

Afgelopen donderdag 30 november tot en met zondag 3 december, was er in Zwemcentrum Rotterdam het internationale RQM Kwalificatie toernooi zwemmen. Deze wedstrijd was voor nationale en internationale zwemmers erg belangrijk om deel te nemen omdat dit één van de laatste grote toernooi van dit jaar is om een goede plaats op de wereld ranglijst te bemachtigen.

Voor de in Heerjansdam geboren, slechtziende, zwemmer Rogier Dorsman was het ook één van de momenten om zich te kwalificeren voor het EK, april 2024 op Madeira en vormbehoud te tonen voor de Paralympische Spelen, die aankomende zomer in Parijs gehouden worden. Op donderdag stond de 50m. schoolslag op het programma. Hoewel deze afstand niet wordt gezwommen op het EK en op de PS, zwom Dorsman een prima tijd om dit toernooi mee te starten, tevens werd hij 1e op deze afstand. De 100m vlinder stond vrijdag op het programma. Dorsman eindigde als 2e maar hij zwom wel 1.3sec. sneller dan de tijd die hij op het afgelopen WK in Machester gezwommen had. Met deze tijd zwom hij onder het limiet van het EK en opnieuw onder het limiet voor de Paralympische Spelen. 

Zaterdag was een zware dag met 2 afstanden: de 100m. vrije slag en de 200m wisselslag. Zowel de vrije slag als de wisselslag gingen erg goed. Op beide afstanden zwom hij wederom onder het vastgestelde EK limiet en de 200m. wisselslag zwom Dorsman onder de kwalificatie eis voor de Paralympische Spelen. De 100m. vrije slag is bij de Paralympische Spelen geen geselecteerde afstand om te zwemmen in de blinden categorie waar Dorsman onder valt. Op de vrije slag werd hij 1e, bij de wisselslag werd hij 2e.  En op de laatste dag van het toernooi zwom Dorsman de 100m. schoolslag en de 50m vrije slag. Op beide afstanden zwom hij heel dicht bij zijn tijden van het afgelopen WK, en waren ook deze tijden voldoende om de limieten binnen te slepen. Op beide afstanden werd hij 1e in het druk bezette parazwemmers-veld. 

Na een paar maanden training is het een zeer goed resultaat waar Dorsman nu dus al met een heel goed gevoel op terug kan kijken: “Ik ben heel blij dat ik op dit 1e grote toernooi van het seizoen, de tijden van het afgelopen WK evenaar. Mijn toernooi is dan ook meer dan geslaagd. Al mijn limieten voor de PS had ik al op zak naar aanleiding van mijn prestaties van het afgelopen WK maar ik ben enorm blij dat ik nu al 5 EK limieten gezwommen heb dit toernooi. De overige 2 limieten, de 100m. rugcrawl en de 400m vrijeslag, hoop ik begin februari bij de World Series in Aberdeen (Schotland) te behalen. Deze afstanden vielen nu in Rotterdam ongunstig in mijn wedstrijdschema.”