Afbeelding

Dorsman zwemt zich naar titel “King of Madeira”

Sport

Van 21 t/m 27 april j.l. werd in Madeira de Europees Kampioenschappen Parazwemmen georganiseerd. Vanuit Team-NL kwam de zeer slechtziende 24 jarige Heerjansdammer Rogier Dorsman uit in de blindencategorie S11, op 7 verschillende afstanden.

Het toernooi begon ‘s zondags voor hem met de 50m vrije slag. Vanuit de series ging hij als 3e naar de finale. Met een super spannende race tikte hij als 1e aan, met een voorsprong van 0.5 sec. Zijn 1e gouden medaille en titel was binnen! Op de 2e dag, maandag, stond de 100m. vlinderslag op het programma, voor Dorsman de zwaarste afstand van dit toernooi. In de finale tikte Dorsman als 1e aan met een verschil van 1.3 sec op de nummer 2. Dinsdags, dag 3, mocht Dorsman één van zijn favoriete afstanden zwemmen: de 100m. schoolslag. Hij tikte slechts 0,11 sec boven zijn eigen Europees Record aan en behaalde hij zijn 3e gouden medaille, een prachtige hattrick.

Op woensdag was opnieuw een favoriete afstand om te zwemmen: de 200m wisselslag. In de series zwom hij een nette tijd en ging als 1e door naar de finales. In de finales beloofde het opnieuw spannend te worden: de Oekrainse WR houder Chufarov en Dorsman lagen zij aan zij op de 1e baan. Maar Dorsman nam al gauw afstand en stond dit niet meer af. Hij tikte ook op deze afstand als 1e aan en dook met zijn tijd onder het oude WR met 0.15 sec. Goud dus voor Dorsman met een nieuw WR-record.

Op dag 5, donderdag, was het tijd om de 100m vrije slag te zwemmen. In de series werd Dorsman 3e. Hij moest dus in de finale volle bak om op het podium te komen maar of dat lukte na de dag van gisteren? Het lukte! Hij tikte wederom als 1e aan met een voorsprong van 1.2 sec. op de nummer 2.

Vrijdag, dag 6, was het de dag van Dorsmans minste afstand: de 100m rugcrawl. In de series tikte hij als 3e aan, en voor de finale kon het alle kanten op gaan. Zou het hem lukken om wederom op het podium te komen ? Hij tikte als 3e aan, nipt achter de nummer 2 op 0.06 sec. Een prachtige bronzen medaille was zijn bonus ! In de Portugese kranten schreven ze: hij laat zien dat hij ook maar een mens is 

Op de slotdag stond de zwaarste afstand op het programma: de 400m. vrije slag. In de series zwom Dorsman met sterke, krachtige slagen maar spaarde zich wel voor de finale. In de finale ging hij als een raket van start, en deze voorsprong gaf hij ook niet meer uit handen. Hij verbeterde zijn eigen Europees Record met 1.9 seconden en mocht hij zijn 6e gouden medaille ophalen.

De Portugeese kranten schreven over Dorsman: de King of Madeira met 6x goud, 1x brons, 1x Wereld Record en 1x een Europees Record.

Dorsman: “Wat een toernooi ! Erg blij met de resultaten. We zijn op ¾ van het seizoen en ik zit nu al op/dichtbij op mijn beste tijden. Dit betekend dat het, met nog mooie, sterke trainingsblokken voor de boeg, ik in Parijs hopelijk nog wat harder kan zwemmen. Nu ga ik even genieten van deze prachtige resultaten en vanaf volgende week gaat de blik op de Paralympische Spelen eind augustus.”