Rogier Dorsman.
Rogier Dorsman. Foto: Mathilde Dusol

Rogier Dorsman komt met 5 goud, 2 zilver en 2 EK-limieten terug uit Aberdeen

Sport

Van 1 t/m 4 februari j.l. heeft de Heerjansdamse paralympisch zwemmer Rogier Dorsman meegedaan aan de World Series Para Swimming in het Schotse Aberdeen. Er was sprake van een druk bezet veld omdat deze wedstrijd geldt als een kwalificatie moment voor het Europese Kampioenschap (in april op Madeira) en de Paralympische Spelen (augustus/september in Parijs).

Voor de Paralympische Spelen heeft Dorsman al alle zes zijn limieten behaald, maar voor het Europees Kampioenschap had hij er in december 2023 in Rotterdam al vijf gehaald en ging hij nu nog voor de twee overige limieten die hij nog niet heeft behaald: de 100m rugslag en de 400m vrije slag.

Tijdens deze World Series zwemmen de deelnemers met verschillende beperkingen tegen elkaar en niet zoals met het EK, Wk en Paralympische Spelen, tegen je eigen klasse.
De gezwommen tijd van de zwemmer wordt nu afgezet tegen het wereldrecord (is 1000 punten) in zijn eigen klasse. Hoe dichter je bij het wereldrecord zwem, des te hoger worden je punten. Op basis van het puntenaantal wat een zwemmer weet te behalen wordt de eindstand vastgesteld.

Helaas begon Dorsman begon dit toernooi wéér met een blessure: tijdens het ONK in december brak Dorsman nog zijn vinger, nu is het zijn schouder.
Donderdag begon hij zijn toernooi met de 100m vrije slag (met 75 zwemmers) waar hij overall 2e werd (78 punten achter nr. 1). Ook zwom hij deze dag nog de 200m wisselslag (43 zwemmers) en nam hier de gouden medaille mee naar huis (17 punten voor nr. 2).

Vrijdag zwom Dorsman de 100 rugslag (55 zwemmers) en de 100 schoolslag (50 zwemmers). In de ochtend haalde Dorsman direct zijn vijfde limiet voor het EK: slechts 0.2 seconde onder de gestelde limiet tijd maar gelukkig voldoende. Tijdens de finales s avonds behaalde hij op beide afstanden goud. Op de rugslag met 17 punten voorsprong op nr. 2 en op de schoolslag zelfs met 36 punten voorsprong.

Dag drie was om de 50m vlinderslag (22 zwemmers) en de 400m vrije slag (38 zwemmers) te zwemmen. Ook hier wist hij weer zijn 6e EK limiet op de 400 vrije slag te behalen (1 seconde onder de gestelde limiet tijd. Het werd bijna eentonig maar ook hier eindigde hij twee maal als eerste. Op de vlinderslag met maar 4 punten voorsprong op nummer 2 en op de vrije slag met 9 punten.

Zondag, de laatste dag van het toernooi, zwom Dorsman de 50m vrije slag (53 zwemmers) en de 100m vlinderslag (45 zwemmers). Hij eindigde op de vrije slag als tweede met 129 punten achterstand op de gouden medaille en op de vlinderslag was de batterij leeg, viel hij buiten de prijzen en werd overall vijfde.

Dorsman: Het was een leuk en geslaagd toernooi. Mijn doel was om de resterende 2 limieten te behalen voor het EK in Madeira en dat is gelukt. Het was wel zwaar omdat ik eerst door mijn gebroken vinger en nu weer door mij schouderblessure geen optimale voorbereiding heb gehad, maar het resultaat viel absoluut niet tegen. Hoewel ik op alle afstanden boven mijn eigen snelste tijd zwom, moet ik gewoon tevreden zijn hoewel ik natuurlijk altijd sneller zou willen zwemmen. Maar ik mag niet klagen: 5x goud en 2x zilver mogen weer opgehangen worden in mijn kamer ??.