Afbeelding

100 Jaar Sursum Corda

Algemeen

Christelijke muziekvereniging 'Sursum Corda' uit Rijsoord is een bloeiende vereniging, die zich door de jaren heen een aparte plaats heeft verworven binnen de Rijsoordse samenleving. Op 1 mei 2018 bestaat muziekvereniging Sursum Corda uit Rijsoord 100 jaar.

Muziekvereniging "Sursum Corda"
"Muziekvereniging Sursum Corda is vooral een gezellige vereniging, waar we met elkaar muziek maken", vertelt Arie van Wingerden, al 50 jaar muzikant en al 45 jaar lid van Sursum Corda. "Uiteraard proberen we zo goed mogelijk muziek te maken, maar de muzikale inspanningen mogen nooit ten koste van het verenigingsplezier gaan". Sursum Corda is een financieel gezonde vereniging met een eigen clubgebouw 'de Kraaienoot' aan de Rijksstraatweg in Rijsoord. De vereniging telt nu zo'n 70 leden, eerlijk verdeeld over de vrouwelijke en mannelijke kunne en de leeftijd van de leden varieert van 12 jaar tot 80 jaar.

Muzikale activiteiten
Sursum Corda bestaat op dit ogenblik uit een fanfareorkest, een drumband en een majorettepeloton. Regelmatig wordt deelgenomen aan festivals en buitenactiviteiten zoals de Rijsoorddag en de aubade op Koningsdag. Daarnaast geeft het orkest elk jaar een Jaarconcert in de Opstandingskerk. "Jammergenoeg kunnen we ons majorettepeloton op 9 maart a.s. tijdens het Jubileumconcert voor het laatst aan het werk zien. We hebben nu nog maar 6 majorettes over, 3 junioren en 3 senioren en dat is te weinig om het peloton in stand te houden. We hopen dan ook, dat zich in de komende tijd nieuwe leden voor het peloton aanmelden, zodat we deze activiteit nieuw leven kunnen inblazen", aldus Arie.

Overige activiteiten
Naast de muzikale activiteiten kent Sursum Corda voornamelijk activiteiten om de onderhoudskosten van het verenigingsgebouw, de instrumenten en de kleding te dekken en de contributies van de leden zo laag mogelijk te houden. Zo wordt elk jaar de Herfstkoekeloerenmarkt gehouden, is er met Oud en Nieuw de welbekende oliebollen en appelflappenactie en wordt maandelijks oud papier opgehaald.

Jubileumactiviteiten
"Op dit ogenblik is in de Oudheidkamer aan de Kerksingel 26 een tentoonstelling ingericht, geheel gewijd aan het 100 jarig bestaan van Sursum Corda. Met vooral heel veel foto's uit de oude doos. De tentoonstelling is tot 14 april te bezoeken en is echt de moeite waard", aldus Arie. Op 9 maart wordt in de Opstandingskerk een Jubileumconcert gegeven, dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Op 27 april geeft Sursum Corda een aubade op het Koningsplein in Ridderkerk. Op 25 mei vindt de Jubileumreceptie voor leden en genodigden in de Kraainoot plaats en de Jubileumactiviteiten worden afgesloten met een grote Jubileumfeestavond in de Kraaienoot voor de leden van de vereniging.

Toekomstwensen
Bij een jubileum wordt niet alleen terug gekeken, maar ook vooruitgeblikt. Arie hoopt, dat in de toekomst de belangstelling voor muziek als tijdsbesteding weer toe gaat nemen. "Onze vereniging is aan het vergrijzen omdat we jeugdaanwas missen. Dat geldt voor zowel het orkest als de drumband en het majorettepeloton. Ik wil dan ook een dringende oproep doen aan alle jongens en meisjes, die belangstelling voor muziek hebben of majorette willen worden. Kom eens binnen lopen als wij aan het oefenen zijn. Voor de drumband is dat op woensdagavond en voor het orkest op donderdagavond, beide vanaf 19.30 uur. Jullie zijn van harte welkom in ons verenigingsgebouw de Kraaienoot aan de Rijsstraatweg 287 in Rijsoord", aldus Arie van Wingerden tot slot.

Tekst: Jan O'teur / Foto: Sursum Corda