Eric van der Hoeven protesteert tegen de komst van het AZC in hotel Ara.
Eric van der Hoeven protesteert tegen de komst van het AZC in hotel Ara.

Zwijndrecht komt in opstand

Lokaal


Het rommelt en broeit in Zwijndrecht. Sinds het college onlangs bekend maakte, dat zij 300 asielzoekers uit Ter Apel in april wil gaan huisvesten in hotel Ara, komen er stevige geluiden van weerstand aan de oppervlakte drijven. Verontwaardigde reacties van boze inwoners borrelen op Facebook als soep in een snelkookpan op hoog vuur. Een aantal mondige inwoners heeft zich inmiddels verenigd en laat openlijk van zich horen met een tegengeluid, in de hoop het tij nog te kunnen keren. Maar “het zijn er niet genoeg”, zegt Eric van der Hoeven, die een eerste demonstratie initieerde.

Het is vrijdag 2 februari. De middag nadert zijn einde en het weekend lonkt voor de werknemers op bedrijventerrein De Geer. Eric van der Hoeven staat koukleumend op de rotonde van het industriegebied te demonstreren tegen de komst van de asielzoekers in het Ara hotel, met welgeteld vier sympathisanten. De demonstratieplek is strategisch gekozen, legt hij uit: ” Het asielzoekerscentrum komt hier vlakbij. Ik doe dit ook vooral voor de ondernemers. Bij mogelijke overlast krijgen zij er als eerste mee te maken. Ik weet dat zij zich zorgen maken. Dat bleek ook tijdens de informatieavond voor de ondernemers. Met de demonstratie wilde ik hen laten zien: ‘er is een weerwoord, jullie zijn niet alleen’. Daarnaast hoopte ik in contact te komen met werknemers, die via deze route naar huis gaan.”
Over de geringe opkomst zegt Van der Hoeven: ”Ik had van te voren via de whatsappgroep gepeild dat er vijf mensen zouden komen, dus de opkomst was niet echt een verrassing. Het was te kort dag aangekondigd en bovendien was het tijdstip voor veel mensen onder werktijd. Daarnaast hielp het koude weer ook niet mee.”

Veiligheid
Verwachte problemen op het gebied van de veiligheid roepen veel vragen op en het is voor Van der Hoeven de belangrijkste reden om tegen de komst van het AZC te zijn. “Het gaat niet om de asielzoekers in het algemeen. Er komen 300 alleenstaande mannen in het hotel te zitten, waaronder 60 pubers. Dat is pittig. Er is op die locatie ook een pierenbadje waar veel moeders met jonge kinderen komen in de zomer. Wat gaat daar gebeuren? Winkelcentrum Oudeland is ligt het dichtst bij hotel Ara. Die mensen zouden daar ook overlast kunnen verwachten. Hoe zit het met de beveiliging? De gemeente doet hier veel te laks over. Het politiebureautje is alleen tijdens kantooruren open. Daarna moet er politie uit de regio opgetrommeld worden.”

Petitie
Van der Hoeven hoort veel emotionele reacties uit zijn omgeving. “Er is een petitie gestart op Facebook. Daar delen inwoners veel informatie en we hebben een appgroep. Maar ook in mijn woonwijk leeft het AZC erg. Mensen zijn ongerust; maar weinigen durven zich hierover openlijk uit te spreken. Het is belangrijk om je stem te laten horen, zodat de politiek weet dat we het niet willen. Ik wil ze wakker schudden. We hebben meer tegenstanders nodig die willen protesteren. Op dit moment is de petitie al meer dan 1500 keer ondertekend, maar dat moeten er meer worden. Laat je stem horen”, roept Van der Hoeven op.

Jacqueline van Dalen