Steven en Monica Kafoe, de initiatiefnemers van het Zwijndrechtse deelcafé.
Steven en Monica Kafoe, de initiatiefnemers van het Zwijndrechtse deelcafé.

Verbouwing deelcafé De Groene Buur in Zwijndrecht

Lokaal

Aan de Rotterdamseweg 71 in Zwijndrecht wordt hard geklust aan deelcafé De Groene Buur – een 100% non-profit organisatie die gerund gaat worden door vrijwilligers. “We hopen halverwege dit jaar onze deur te openen,” vertelt Steven Kafoe, de voortrekker van het deelcafé.

Het begin van het café
Steven en Monica Kafoe, de initiatiefnemers van het Zwijndrechtse deelcafé, kijken elkaar even aan op de vraag wanneer hun idee ontstond. “Ik denk dat het zo’n 2,5 jaar geleden is,” vertelt Steven dan. “We hadden al een buurtmoestuin gestart, maar waren ontevreden omdat we daarbij afhankelijk waren van het seizoen en het weer. We droomden over een echte ontmoetingsplek in deze buurt, en kwamen via via in aanraking met het concept van een deelcafé.” Dus besloot het paar een aantal andere deelcafés in Nederland te bezoeken. Ze waren direct enthousiast. “Het concept is zo inspirerend en mooi, we wilden niets liever dan ook zoiets in onze eigen gemeente opzetten,” zegt Monica.

Strijd tegen eenzaamheid
Steven werkt sinds 2017 als dominee bij de Bethelkerk in Zwijndrecht. Het feit dat het deelcafé naast de kerk komt en ontstaan is vanuit het geloof, is niet de belangrijkste drijfveer. Steven: “We zien veel eenzaamheid in de buurt, dat ons erg raakt. Niet alleen als kerk, maar ook als gemeenschap willen we er voor elkaar zijn. Ik zie te weinig plekken in onze samenleving waar mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan.” Achter de kerk ligt sinds februari 2020 de buurtmoestuin, waar verschillende vrijwilligers helpen en waar de oogst met de buurt wordt gedeeld. “Met De Groene Buur denk ik aan een mooi groen terras met een weelderige buurtmoestuin,” vertelt Monica. “Zo’n plek willen we niet voor onszelf houden, die willen we delen.”

Aandacht voor elkaar
En zo werden de plannen voor een eigen deelcafé in Zwijndrecht steeds concreter. “We willen vooral een plek creëren waar mensen rust vinden, elkaar kunnen ontmoeten en aandacht hebben voor elkaar,” legt Monica uit. “Zo willen we bijvoorbeeld activiteiten organiseren, maar ook een goede kop koffie of thee met iets lekkers is belangrijk.” Er wordt al hard nagedacht over het menu, met verschillende gebakjes, tosti’s en broodjes. De meeste ingrediënten worden zoveel mogelijk uit deze moestuin gehaald. Op deze manier ligt voor De Groene Buur de nadruk op een groene manier van leven. “Vandaar ook de naam,” zegt Steven. “Daarin onderscheiden we ons van andere deelcafés die er al zijn. Ook hebben we gekozen voor ‘Buur’, om zo aan te geven dat iedereen welkom is. We zijn altijd op zoek naar mensen die zich herkennen in onze missie: een goede buur zijn. Meer vrijwilligers, in onze termen: deelgenoten, zijn nog nodig! Ook zoeken we nog de nodige fondsen en sponsoren die dit initiatief willen steunen.”

Verwachte opening
Het team is inmiddels hard bezig met de verbouwing en hoopt halverwege dit jaar nog open te kunnen. Dat levert wel een lach op bij Steven: “We zijn heel ambitieus, en willen zo snel mogelijk open. Maar we weten ook dat we afhankelijk zijn van de vrijwilligers en de gemeente.” En de winst van het deelcafé? “We kiezen elke keer een nieuw doel, waar de winst naartoe gaat,” vertelt Monica. “Zo hopen we echt een steentje bij te kunnen dragen aan onze samenleving. Niet voor niets kenmerkt ons deelcafé zich met de woorden: drinken, delen en bloeien!”

Volg dit initiatief op de voet:
www.deelcafedegroenebuur.nl/ of
@deelcafedegroenebuur op Instagram of
Facebook