Afbeelding
Foto Jan Witter

Realistisch Ambacht wil ‘verschrikkelijke gele zakken’ uit straatbeeld weg hebben

Lokaal

Realistisch Ambacht spreekt er schande van dat HVC mag doorgaan met ‘de vervuilende praktijk van het bewust laten hangen van verkeerd aangeboden pbd-afval gedurende het hele weekend’. Nadat de afvalverwerker in een artikel in De Brug op 30 januari had gemeld dat dit in Hendrik-Ido-Ambacht bewust beleid is, stelde de grootste oppositiepartij hierover schriftelijke vragen. Nu heeft het College van B&W laten weten de methode van HVC wel prima te vinden.

“De signaal- en educatiefunctie van de huidige procedure is in deze fase belangrijk”, stellen B&W. “Wanneer we deze zakken op dezelfde dag inzamelen, zou bij inwoners de indruk kunnen ontstaan dat het feitelijk niet uitmaakt wat je in de zak doet, deze wordt toch wel ingezameld.” Realistisch Ambacht schampert op haar Facebookpagina: “Of u maar drie dagen tegen niet-opgehaalde, maar wel ‘educatieve’ gele zakken wilt blijven aankijken… Onze fractie ziet er vooral een irritatie- in plaats van een educatiefunctie aan, voor alle Ambachters die van hun dorp houden en het goed willen doen.”

Als HVC op vrijdag zakken met verkeerd pbd-afval ziet, zoals piepschuim en harde kunststoffen, laten de inzamelaars deze zakken hangen met een waarschuwend kaartje eraan. De volgende werkdag worden ze weggehaald. In Ambacht komt dat neer op drie dagen later. Realistisch Ambacht: “Tegen die tijd hebben wind, dieren en auto’s het afval vaak al over een grote oppervlakte verspreid, zoals blijkt uit veel geërgerde reacties en foto’s die circuleren.” Ook daar tillen B&W niet zo zwaar aan, getuige de antwoorden: “Er zijn ook heel veel betrokken inwoners die daadwerkelijk zelf zwerfafval opruimen. We geloven sterk in de kracht van Ambachtse samenleving waar inwoners met elkaar de verantwoordelijkheid nemen om de eigen leefomgeving schoon en netjes te houden en elkaar ook oproepen en aanspreken.”

Fractievoorzitter Oene Doevendans noemt het ‘een mooi geloof, maar we zien het op te veel plekken in ons dorp niet werken’. “Het is toch te gek dat het bewust beleid is om afval eerst alle kanten op te laten waaien, om de mensen zogenaamd bewust te maken; en dan van diezelfde burgers te verwachten dat zij het gaan oprapen? Daar komt nog bij dat de weekendzakken uitnodigen om er meteen weer nieuwe bij te hangen.” Voor Realistisch Ambacht staat per direct een van de speerpunten voor de verkiezingen van 2026 vast, meldt Doevendans: “Die verschrikkelijke gele zakken willen wij helemaal weg hebben uit het Ambachtse straatbeeld!”

De partij had in dezelfde set vragen ook verzocht om de terugkeer van ondergrondse centrale inzamelbakken voor pbd, waarin burgers hun recyclebare afval continu kwijt kunnen in plaats van eenmaal per week. Het College van B&W meldt dat die voorlopig niet terugkomen, het College vertrouwt er onvoldoende op dat inwoners daarin alleen pbd-afval zullen gooien.