De kids van Club Extra met juf Lize
De kids van Club Extra met juf Lize Lize van Alphen

Club Extra van Hi5Ambacht

Mens en Maatschappij

Door het hele land klinken geluiden dat het beweegniveau van kinderen afneemt en dat daar wat gedaan moet worden. Maar hoe doe je dat? Voor kinderen die niet zo veel plezier in bewegen hebben of bang zijn dat ze het niet kunnen is er vaak geen plek. Op verenigingen staat natuurlijk plezier centraal, maar vaak wordt er wel toegewerkt naar wedstrijden. Dit is voor kinderen die niet zo handig zijn met bewegen heel spannend. Hi5Ambacht biedt een goede oplossing, namelijk Club Extra. Club Extra is voor kinderen die moeite hebben met bewegen, het lastig vinden om aansluiting met andere kinderen te vinden of die lichamelijk wat meer beweging nodig hebben.

De aanpak van Club Extra
Elke donderdagmiddag wordt er in de Ridderhal een uur gesport onder begeleiding van gymjuf Lize. Deze professionele docent van Hi5Ambacht biedt elke week weer andere sportactiviteiten aan waarbij alle beweegthema’s die er zijn aan bod komen. Het hoofddoel van dit uur sporten is natuurlijk plezier, maar het verbeteren van de motorische vaardigheden van de kinderen is bijna net zo belangrijk. Doordat de deelnemende kinderen allerlei sportonderdelen oefenen ontwikkelen zij hun vaardigheden. Dit laatste zorgt er automatisch voor dat ook het zelfvertrouwen van de kinderen toeneemt en de aanpak van Club Extra zorgt er tevens voor dat kinderen die eerst afhaakten nu, na een tijd gymmen bij juf Lize, zelf doorgaan met sporten. Op een club of zelfstandig, alle extra beweging en plezier in bewegen is een winst.

Een ouder vertelt
Eén van de ouders legt graag uit waarom ze voor hun dochter hebben gekozen voor de lessen van Club Extra waaraan ze inmiddels al drie jaar deelneemt.

Wat is de aanleiding geweest om je kind op te geven voor Club Extra?
“We zochten voor onze dochter Evi een plek waar ze kon sporten in een omgeving waar kinderen positief gestimuleerd en gemotiveerd worden om ieder op zijn eigen manier met de bewegingsles mee te doen. Bij Club Extra is er ruimte voor kinderen voor wie reguliere sportclubs niet altijd passend zijn.”

Wat is het grootste verschil tussen Club Extra en “gewone” bewegingslessen?
“Voor onze dochter is het belangrijk dat ze kan sporten in een klein groepje waarin ze gezien wordt. Ook duidelijkheid, voorspelbaarheid en structuur zijn nodig, zodat ze mee kan komen in de sportles. Club Extra biedt dit. Naast bewegen is er ook aandacht voor het sociale aspect en wordt samen sporten spelenderwijs gestimuleerd.”

Welke (positieve) veranderingen zie je bij je kind?
“Het belangrijkste is dat sporten bij Club Extra ervoor zorgt dat Evi het gevoel heeft ergens bij te horen en iets heeft om naar uit te kijken.”

Als we aan Evi zelf vragen wat ze leuk vindt aan Club Extra antwoordt ze: “Het sporten, het doen van spelletjes en juf Lize! We doen heel vaak leuke dingen. Het leukste vind ik verstoppertje in het donker en als de ouders mee mogen sporten.”

Starten met Club Extra
Bij aanmelding voor de Club Extra lessen wordt altijd eerst gekeken naar wat een kind wel kan. Er wordt aangesloten bij de mogelijkheden van een kind. Aansluitend wordt er geanalyseerd wat een kind kan leren. Het plezier in het bewegen is daarbij het belangrijkste uitgangspunt. De kinderen vinden Club Extra leuk, omdat ze nieuwe dingen kunnen uitproberen en leren. De nadruk ligt niet op het presteren maar op het verbeteren van jezelf.

Tekst: Hi5Ambacht
Foto: Lize van Alphen