Afbeelding

Experimenteren om het onmogelijke te creëren

Algemeen

Gelegen aan de Waal, aan de overzijde van Heerjansdam, treffen we Netty van Zetten in haar vrijstaande dijkhuis. Daar blijkt al snel dat de kunstenares met meerdere materialen en technieken werkt en daarmee een zeer gevarieerde collectie van sculpturen en plastieken vervaardigd. Netty, "Ik begon met het maken van beelden van klei die in het begin heel zwaar en lomp waren. Daarna werden de beelden steeds lichter en ranker om vervolgens vleugels te krijgen." Hoewel ze nog steeds werkt met klei, zijn er een aantal materialen bij gekomen, zoals speksteen, een zachte steensoort die onder andere gevormd wordt door het te raspen, vijlen en polijsten. Cellenbeton (gasbeton), dat ongeveer op dezelfde manier wordt bewerkt als speksteen en sculpture block, een soort stevig schuim. Materialen die ook tijdens haar cursussen worden gebruikt. Binnenkort komt daar ook werken met epoxy op perspex bij.

Achtergrond
Netty heeft een opleiding gehad aan de Academie van Beeldende Kunsten, afdeling Monumentale Vormgeving en de Nutsacademie M.O. Handvaardigheid, beide te Rotterdam. Daarna heeft ze een tijd gewerkt als docente handvaardigheid in het Middelbaar Onderwijs. Na een korte tussenliggende periode, is ze werkzaam geweest als docente boetseren en beeldhouwen bij onder andere 'Tobe' in Barendrecht. In haar eigen atelier geeft ze cursussen, die bij mooi weer ook in de tuin met zijn landelijke omgeving achter haar atelier worden gegeven.

Werkwijze
Begin je met idee? "Dat is heel verschillend. Soms is er inspiratie uit bijvoorbeeld een schelp waar ik verder op ben gaan improviseren, dan komt uit het één weer het ander voort en krijg al weer een idee voor het volgende. Bij speksteen laat ik me meer door de steen inspireren, de vormen die in het steen zitten die kan je accentueren." Ook heeft ze een tijdje met glas gewerkt in een zoektocht naar de mogelijkheden van andere materialen, maar dat bleek niet echt haar ding te zijn. Wat ze gebruikt is de textielverharder 'Paverpol' en eigen vindingen om sommige beperkingen van materialen te minimaliseren. Zo heeft ze door te experimenteren een mengsel bedacht van papier en klei om, zonder dat het inzakt of bij het bakken breekt, ranke figuren te maken.

Cursussen
"Een workshop Paverpol duurt één dag. De mensen komen dan om half tien binnen en krijgen koffie en wat lekkers. Dan staan er in het atelier allemaal voorbeelden en boeken, foto's en nog veel meer." De groepen cursisten bestaan uit vijf tot soms twaalf mensen. "Binnen een dag les met Paverpol is men in staat om een prachtig eigen (tuin)beeld te maken ter grote van veertig tot vijftig centimeter. Voor grotere beelden, van tachtig tot honderd centimeter, moet men wel twee dagen uittrekken."

Eigen werk
Hetgeen ze zelf maakt verkoopt ze eigenlijk alleen via haar website. Met kunstmarkten en dergelijke doet ze eigenlijk niets meer, daarvoor heeft ze het te druk als docent en met haar workshops. Want buiten haar atelier geeft ze ook, op uitnodiging, workshop bij speciale gelegenheden als jubilea, reünies en verjaarsfeesten. In overleg is het ook mogelijk om voor grotere groepen, bijvoorbeeld als bedrijfsuitje, een workshop te organiseren.

Wilt u meer weten over Netty van Zetten kijk dan eens naar haar website www.nettyvanzetten.nl

Tekst en foto: Wim Uithol