Voor de opvang van 300 asielzoekers in het ARA hotel is een omgevingsvergunning nodig.
Voor de opvang van 300 asielzoekers in het ARA hotel is een omgevingsvergunning nodig.

Omgevingsvergunning nodig voor opvang

Lokaal

Tijdens de raadsvergadering van 9 april werd het voorstel “Bindend advies aanvraag omgevingsvergunning Veerweg 10” besproken. Voor degenen waarbij niet direct een belletje gaat rinkelen: dit betreft in omfloerste bewoordingen de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het veelbesproken en omstreden besluit een tijdelijk AZC in het ARA hotel te creëren. Aangezien het ombouwen van het hotelpand voor de opvang van 300 asielzoekers niet binnen het bestemmingsplan past, vroeg het college de raad hieromtrent een bindend advies te geven.

In de Omgevingswet is geregeld dat de gemeenteraad aan moet geven in welke gevallen zij, indien er sprake is van een afwijkend omgevingsplan, een bindend advies wil geven.  Doet zij dit niet, dan heeft het college van B&W het recht om van het bestemmingsplan af te wijken.
Het ARA hotel zal worden omgebouwd tot een tijdelijk asielzoekerscentrum, verspreid over meerdere verdiepingen van het hotelpand.
Het plaatsen van het asielzoekerscentrum is niet in overeenstemming met zowel het voormalige bestemmingsplan, als het huidige omgevingsplan. Het is in strijd met de enkelbestemming ‘horeca’ en de graafwerkzaamheden zijn onder meer niet toegestaan uit archeologisch oogpunt. Daarom heeft het college een positief advies van de raad nodig om een omgevingsvergunning te kunnen verlenen voor de tijdelijke opvang van asielzoekers.
Om toch aan de voorwaarden te kunnen voldoen, wil het collega via een Omgevingsvergunning Buitenplanse Omgevingsplanacticiteit (BOPA) de tijdelijke opvang alsnog mogelijk maken. Echter, de raad mag deze BOPA-vergunning alleen toekennen als “de activiteit voldoet aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties.”

Onderbouwing
Het college moet voor het verkrijgen van het bindend advies van de raad kunnen onderbouwen en aantoonbaar maken, dat er wordt voldaan aan de instructieregels zoals die vastgelegd zijn in de wet Leefomgeving: er moet sprake zijn van een aanvaarbaard woon- en leefklimaat.
Het COA heeft een onderbouwingsdocument aangeleverd met een positieve ruimtelijke motivering, waarop de aanvraag van de omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit van het college is gestoeld.

Politiek
Tijdens de carrouselvergadering liepen de woordvoeringen van de partijen inhoudelijk een beetje door elkaar. Zo bleken ABZ en ZPP nog in hun maag te zitten met hun eerder aangegeven wensen en bedenkingen, die volgens hen onvoldoende zijn verwerkt in de overeenkomst en aanvullende afspraken met het COA. ABZ zag niet voldoende terugkomen van de bezwaren die opgenomen zijn in de bezwaren- en bedenkingenlijst. “Wij hebben gevraagd indien er iets misgaat dat de betreffende persoon dan direct naar een andere locatie gaat en dat hij bij een tweede keer uit Zwijndrecht verwijderd wordt. In de vergunning wordt melding gemaakt van 327 opvangplekken. Daar hebben wij nog nooit iets over gehoord. Wij geven een negatief advies voor de omgevingsvergunning. Het is niet concreet genoeg. Wij hopen dat het college alsnog de bestuursafspraken concreter maakt”, aldus Fred Loos.
Het CDA vroeg per interruptie aan ABZ: “Waarom heeft ABZ die stukken dan niet geagendeerd, want we praten nu over een omgevingsvergunning die afgegeven is en waar ook een positief advies aan ten grondslag ligt.” Loos: “Dit heeft alles te maken met het stomend hete water waarmee dit door de raad heen geduwd wordt. Wij moeten vandaag praten over de omgevingsvergunning en er vanavond over besluiten. Er is geen tijd om met je fractie of met andere fracties te praten. We hadden gehoopt dat de wethouder zou zeggen: ‘Ik ga nog een keer terug naar het COA om te praten over de wensen en bedenkingen”. Ik ben benieuwd of er nog ruimte is om de afspraken die op papier staan en die we vandaag hebben gekregen aan te passen, want het zijn getekende documenten.”
D66 en PvdA vroegen de wethouder naar de consequenties voor de raad als er toch tegengestemd gaat worden kan dat eigenlijk wel?
Wethouder Kreukniet reageerde stekelig op de vragen. “Voorzitter u zegt: ‘Er zijn veel vragen voor de portefeuillehouder’, maar het is maar de vraag of ik ook vind of dat zo is. Want we hebben het hier over de omgevingsvergunning aanvraag en bijna alle vragen gaan inhoudelijk over het bestuursakkoord met het COA. Als de raad wil praten over de uitkomsten van de onderhandelingen met het COA op basis van de lijst met wensen en bedenkingen, moet zij de raadsinformatiebrief agenderen. “
Kreukniet hield de raad voor dat bij een negatief bindend advies vanuit ruimtelijke vraagstukken zij met goed onderbouwde argumenten moet komen. Het COA zal dan een een kort geding procedure starten om een vergunning af te dwingen.
Kreukniet stelde dat “het bestuursakkoord is getekend inclusief aanvullende voorwaarden.” Daarop constateerde Fred Loos dat het agenderen van het stuk dan ook “nul komma nul zin heeft” omdat er geen invloed meer op kan worden uitgeoefend.
De raad stemde met 14 stemmen voor en 10 tegen voor een positief bindend advies.

Tekst: Jacqueline van Dalen