Afbeelding

HET SPOORHUIS

Lokaal

Weet u, beste lezer, direct wat ik hiermee bedoel? De bijgevoegde prachtige ansichtkaart maakt mijn bedoeling wellicht duidelijk. Het gaat om de woning Kerkstraat 30. Het huis is in 1902 gebouwd voor toenmalig burgemeester W. Spoor, hier burgemeesters van 1896 tot 1911. Toen hij hier kwam was hij ongehuwd en ging hij hier op kamers wonen. Ambacht had geen ambtswoning. Toen hij in 1902 wilde trouwen werd voor het echtpaar Spoor-Krudopp deze woning gebouwd. De bouwsom was f 8.400,=.

Spoor heeft er met zijn gezin tot zijn vertrek in 1911 gewoond. Dat gold ook zijn opvolger De Milly van Heiden Reinestein. Sommige latere burgemeesters wilden er niet wonen, anderen weer wel. Na 1938 heeft er geen burgemeester meer gewoond. 

Kort voor de oorlog vestigde de Ambachtse Luchtbeschermingsdienst  er een uitkijkpost. Het behoorde in die tijd tot de hoogste gebouwen van ons dorp. Gedurende de meidagen van 1940 maakte de Ambachtse EHBO er gebruik van als noodhospitaal. Daarna is het gedurende de oorlogsjaren in gebruik geweest als distributiekantoor en was het uitgiftepunt voor distributiebonnen. Als men van de diensten van de Winterhulp gebruik wilde maken moest men zich hier melden. Direct na de oorlog is er sprake van geweest dat het gemeentehuis (toen gevestigd in het gebouw van kapsalon Pons) naar het Spoorhuis verplaatst zou worden. Begin jaren 50 is het gebouw enige tijd in gebruik geweest als jeugdsoos “De Rank’ van de Nederlandse Hervormde kerk, dus voorloper van het huidige jeugdcentrum aan de Vijverhof.

In de jaren ‘50 kwamen er veel buitenlandse gastarbeiders naar Nederland, o.a. uit Italië. Ook in onze regio streken veel Italianen neer. Ze werkten vooral op de verschillende scheepswerven in Ambacht en Alblasserdam. Het Spoorhuis werd een pension voor deze Italiaanse werknemers. In de volksmond sprak men van het Italianenhuis. Sommige Ambachtse meisjes flaneerden ‘s avonds voor het huis en maakten graag een praatje met de tijdelijke bewoners.

In 1985 kreeg het pand een horecabestemming. Restaurant ‘De Brave Hendrik’, dat daarvoor een aantal jaren in de vroegere vaktekenschool gehuisvest was, nam het in gebruik en verwierf in die tijd met het restaurant een Michelinster. Er was nadien ook nog even een Grieks restaurant in gevestigd. Daarna kwam de woonfunctie weer terug, die het nog steeds heeft. De huidige eigenaar heeft het gebouw ingrijpend gerestaureerd, een gemeentelijk monument waardig.

Historisch Genootschap

Arie Verhoeven